AcneBehandlingar » Kemisk Peeling

Kemisk Peeling

En ansiktspeeling avser tillämpningen av en eller flera kemikalier i ansiktet som ”bränner” av skadade celler. Kemisk peeling ibland tillämpas på andra platser såsom händerna. De kan användas för att behandla skador som orsakas av exponering för solen ( fotoåldrande ), för att ta bort pigmentering som fräknar och melasma och fina linjer och rynkor.

En peel tar bort flera lager av solskadade hud celler och lämnar frisk hud som har en jämnare yta och färg. Det kan stimulera nytt kollagen att bildas för att förbättra hudens struktur. Peeling kan leda till ytliga, måttligt djupa eller djupa hudskador.

En sjuksköterska eller hudterapeut (skönhetsterapeut) kan utföra ytliga peelingar. En hudläkare eller plastikkirurg utför oftast djupare peeling.

Peeling kan upprepas vid behov, en del människor har ytliga peelingar med några veckors mellanrum. Det är klokt att vänta 3 till 6 månader innan du upprepar ett måttligt djup peeling.

Glykolsyra, salicylsyra och Jessners peel resulterar i ytliga hudskador och tolereras väl – den s.k. ”lunchtidspeelingen”. De avlägsnar tunna lesioner på hudytan, vilket minskar pigment och yttorrhet. Resultatet av den första peelingen kan vara en besvikelse, men efter upprepade peeling, är signifikant förbättring oftast uppenbar.

Triklorättiksyra (TCA) är den vanligaste kemikalie som används för att ett medium djup peeling. Resultaten beror på dess koncentration, vanligen 20 till 35%. Behandlingen är smärtsam och behandlade områden är svullna, röda och skorpa för nästa vecka eller så. Det kan leda till en imponerande förbättring av hudens textur med en minskning av flammigt pigmentering, fräknar och solkeratoser (torra solfläckar). Även fina rynkor och några acne ärr är mindre uppenbara, har TCA peel någon effekt på djupa fåror.

Fenol resulterar i djup hudskada. Den används sällan för ansiktspeeling idag på grund av risken för ärrbildning och på grund av dess toxicitet. Absorption av fenol genom huden resulterar i potentiellt dödliga störningar i hjärtrytmen och nervskador. Emellertid är det mycket effektivt att förbättra både ytliga rynkor och djupa fåror. Efter en fenol peeling, är den behandlade huden blek och smidig, men det kan vara vaxartad och ”mask-liknande”.

Före peelingen

Förbehandling srämer appliceras i ansiktet på natten i flera veckor före peelingen. Genom att exfoliera huden och minska pigmentering själva, förbättrar de resultaten från kemisk peeling. De kan också minska den tid som behövs för att läka. Krämerna innefattar vanligen en eller flera av följande:

  • Tretinoin
  • Alfahydroxisyra t.ex. glykolsyra eller mjölksyra
  • Hydrokinon för garvade eller mörk hy patienter eller de med melasma

Brett spektrum SPF 30 + solkräm ska användas under dagen.

Peelingen

Ytliga kemisk peeling är en mindre förfarande och inga speciella arrangemang behövs. Men du kan behöva smärtstillande, sedation, lokal narkos eller ens en narkos för djupare peeling.

Först ansiktet noggrant tvättas för att avlägsna ytan olja. Den peelingmedlet appliceras sedan under flera minuter. Det svider – hur illa och hur länge beror på kemiska, dess koncentration, oavsett om du har haft förbehandling med aspirin och individuella faktorer. En fläkt kan hjälpa till. Peelingen är då neutraliseras, och de brinnande minskar sensation.

Individuella behandlingar kan innefatta peeling med flera agenter vid samma tillfälle, i syfte att förbättra resultaten och minska riskerna.

Antibiotika och orala antivirala medel kan rekommenderas efter djupare peeling.

Efteråt

Ytliga peeling orsaka lindrig ansiktsrodnad och tillfällig svullnad som vanligen försvinner inom 48 timmar. Peeling liknar en solbränna. De flesta människor kan fortsätta med sina normala aktiviteter. Make-up kan appliceras några timmar efter ingreppet.

Måttligt djup peeling resulterar i intensiv inflammation och svullnad, som försvinner inom en vecka. Den peeling är mer markerad. Mild rodnad kan kvarstå under flera veckor. De flesta människor tar en vecka ledigt från jobbet efter en måttligt djup peeling.

Referenser

Kemiskpeeling.se – Sida om kemisk peeling
Dermastore.se – Information om peeling och kemisk peeling + många produkter på en av Sveriges professionella hudvårdsbutiker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.