AcneBehandlingar » Laser och Ljus

Laser och Ljus

De flesta akne patienter upplever en förbättring av sin akne under sommaren, men tyvärr är det varar inte länge. Ultraviolett ljus ( ljusterapi ) har länge använts vid behandling av akne, liksom ytlig strålbehandling. Men de väletablerade långsiktiga biverkningar av strålbehandling, och den oro kring hudcancer risken för ultraviolett ljus / solstolar har, begränsat deras användning.

De senaste åren har dock sett ett ökat intresse för användning av ljus och laser terapi för akne. Det finns två huvudsakliga mekanismer som laser / ljus behandlingar kan hjälpa akne:

 1. Genom att förstöra Propionibacterium acnes genom en fotodynamisk terapi (PDT) reaktion
 2. Genom att förstöra talgkörtlarna

Hittills har många studier visat tidigt löfte, med förbättringar i 50-75% intervallet. Emellertid har de flesta av försöken varit ganska små, kortvariga med relativt korta uppföljningsperioder. Få har haft möjlighet att bedöma långsiktiga resultat och, mycket viktigt, långsiktiga komplikationer / bieffekter.

Det är svårt att veta var lasrar / lampor så småningom kommer att passa in i den övergripande förvaltningen av acne vulgaris. För vissa individer, är det troligt att vara till nytta, även om mycket få jämförande studier har gjorts med konventionell medicinsk behandling.

Lasrar / lampor som förstör P. acnes genom en fotodynamisk terapi (PDT) reaktion

Verkningsmekanismen

Det är känt att de bakterier som finns i vissa aknelesioner, P. acnes, producera kemikalier som kallas porfyriner under sin tillväxt och förökning i huden pore (follikulär enhet). Dessa porfyriner kan bidra till hur icke-inflammerad akne lesioner bli inflammerad.

Man tror att de två viktigaste inblandade porfyriner är protoporfyrin IX (PpIX) och koproporfyrin III. Båda dessa kemikalier absorberar ljus vid 415nm (Soret-bandet), som motsvarar det blåa området av det synliga ljusspektrumet, och till 630nm, vilket motsvarar rött ljus.

Foto-excitation av dessa porfyriner, från exponering för en lämplig ljuskälla, kommer att bilda singlettsyre (fria radikaler) i bakterien, vilken därefter selektivt förstöra dem, därigenom förhoppningsvis förbättra de kliniska tecknen på akne.

Typer av ljus / laser källor

Det finns ett antal ljus och lasrar som undersöks. Dessa innefattar:

 1. Blå och röda ljuskällor
 2. Grön lysdiod lasrar
 3. Gula lampan lasrar
 4. Intensivt pulserande ljus (IPL) källor
 5. Radiofrekvent (RF)-enheter

Blå ljus maskiner

Det finns ett antal enheter som producerar ”Blått” ljus. Dessa tenderar att vara av hög intensitet, smala band blått ljus källa i 405nm-420 nm området.

Flera studier har visat en viss fördel:

 • 30 patienter fick x2/week i 5 veckor – 64% minskning akne lesioner
 • 35 patienter x2/week i 4 veckor – 80% av patienterna hade signifikant förbättring
 • 40 patienter x2/week, 3 månader efter den sista behandlingen – 43% minskning av inflammatoriska lesioner.
 • 12 patienter x2/week (6 min), 2 veckor efter den sista behandlingen – 40% minskning i papler, 65% minskning i pustler, 62% minskning i komedoner
 • Multicenterstudie av blått ljus systemet jämfört med topisk 1% klindamycin – blå ljusterapi var mer effektivt än den aktuella klindamycin i minskning inflammatoriska akne lesioner.

Grön lysdiod lasrar

Vid 532 och 532/1064 nm, har flera gröna lampan lasrar studerats.

 • 11 patienter i en delad ansikte prospektiv, randomiserad klinisk prövning. 4 behandlingar på 7-9J/cm2 att använda en 4 mm punktstorlek och puls varaktighet 20 ms med parallell kontakt kylning. 6-10 passerar över halv-behandlade ansikte.
  Vid 1 månad:

  • Acne lesioner minskade 35,9% vs 11,8%.
  • Talgutsöndringshastighet (SER) minskade 28,1% mot 6,4% kontroll

Gula ljuskällor

Dessa är i allmänhet låg inflytande pulsade färgämneslasrar (PDL) vid 585-595 nm.

 • 41 patienter, dubbelblind, randomiserad klinisk prövning. Acne svårighetsgrad minskning från en värdering av 3,8 till 1,9 i PDL-gruppen jämfört med 3,6 till 3,5 i placebogruppen.
 • 40 individer mottagande 1-2 behandlingar med PDL. Inga signifikanta skillnader.

Intensivt pulserande ljus

Intensivt pulserande ljus (IPL) enheter använder ljus och värme, så kallad LHE teknik för att utlösa förstörelsen av P. acnes bakterier.

 • 19 patienter – 85% hade en> 50% förbättring i deras akne vulgaris skador efter x2/veckoterapi för 4 veckor.
 • 14 patienter fick 5 behandlingar var 2-4 veckor. 2-3 passerar vid 10J/cm2. Vid 6/12 och förbättring av 72% för icke-inflammatoriska lesioner och 73% för inflammatoriska lesioner.

Lasrar som förstör talgkörtlar

Flera lasersystem har använts för att behandla inflammatorisk acne vulgaris genom att förstöra talgkörtlarna, inklusive nära infraröda lasrar, 1320nm CoolTouch ®, 1450nm smoothbeam ®, 1540 nm erbium glas Aramis ® och radiofrekventa enheter.

1450nm smoothbeam ® lasern

 • 27 patienter. Acne på rygg, 4 behandlingar med 3-veckors intervall. Den genomsnittliga fluens som användes var 18J/cm2
  • Vid 6/12 – en 98% minskning av inflammatoriska lesioner efter 4 behandlingar.
  • Vid uppföljning – 100% lesion clearance sågs i alla utom en patient.
 • 19 patienter med ansiktet acne.
  • 37% minskning efter 1 behandling, 58% efter 2 behandlingar och 83% efter 3 behandlingar.
  • Biverkningar var övergående erytem och ödem. Topiska anestetika användes för att minimera obehag.

Indocyaningrönt (ICG) + diodlaser (810nm-900nm)

ICG, en fluorescerande färgämne som används för avbildning ändamål, fungerar som ett sensibiliserande ämne för att hjälpa målet sebaceous körtlar. Den kombinerade användningen av ICG med diodlasrar visade en minskning i inflammatoriska acne vulgaris lesioner

 • 22 patienter med akne i ansiktet eller rygg. Målområdena färgades med ICG under 5-15 minuter och bestrålades sedan med en diodlaser. Flera behandlingar krävs.

Radiofrekvensanordningar

En monopolär radiofrekvent (RF) med ThermaCool ®-enhet har testas:

 • 22 patienter behandlades två gånger med den genomsnittliga fluens av 72J/cm2.
  • Vid 1-8 månader – var utmärkta svar ses i 82%, blygsamma svar i 9%, och inget svar hos 9%
  • Patienterna gavs lokal bedövning eftersom behandling med den här enheten kan orsaka en hel del obehag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.