AcneBehandlingar » Postinflammatorisk Hyperpigmentering – PIH

Postinflammatorisk Hyperpigmentering – PIH

Postinflammatorisk hyperpigmentering (förkortas ofta PIH) är en missfärgning som är kvar på huden efter en skada eller inflammation i huden som har läkt, bland annat acne.

De postinflammatoriskt hyperpigmenterade skadorna finns på området för den ursprungliga sjukdomen efter att den har läkt. Fläckarna kan vara från ljust bruna till svarta i färgen. Fläckarna kan bli mörkare om de utsätts för solljus (UV-strålar). Vissa läkemedel kan också förmörka fläckarna, t.ex. malarialäkemedel, klofazimin, tetracyklin, cancerläkemedel såsom bleomycin (flagellat erytem), doxorubicin, 5-fluorouracil och busulfan.

Postinflammatorisk hyperpigmentering kan uppkomma hos alla, men är vanligare i individer med mörkare hy. Hos dessa personer brukar färgen vara mer intensiv och fläckarna finnas kvar under en längre period.

Hur kan man behandla postinflammatorisk hyperpigmentering?

Vanligtvis kommer hyperpigmentering minska gradvis över tiden och normal hudfärg kommer tillbaka. Detta är dock en lång process som kan ta upp till 6-12 månader eller längre. Du råds att använda ett bredspektrum solskyddsmedel dagligen för att förhindra att pigmenteringen mörknar ytterligare.

En mängd olika utvärtes behandlingar finns tillgängliga för att tona / bleka hyperpigmenterade lesioner i epidermal hypermelanosis. Varierande grader av framgång kan uppnås men kombinationer av behandlingarna nedan krävs vanligtvis för signifikant förbättring. T.ex. kombination av peeling och kräm. Ett urval av ingredienser i hudblekande krämer är;

  • kojisyra,
  • lakritsextrakt,
  • tretinoin,
  • kortikosteroider,
  • azelainsyra, AHA syror

 

Kemisk peeling , laserbehandling och intensivt pulserande terapier ljus (IPL) kan vara till hjälp, men kan förvärra pigmentering i vissa fall. Dessa behandlingar är inte effektiva i dermal hypermelanosis.

Vad är orsaken till postinflammatorisk hyperpigmentering på cellbiologisk nivå?

Inflammatoriska svar hos det epidermala ytskiktet mot sjukdomar eller trauma resulterar i frisättning och oxidationen av arakidonsyra till prostaglandiner, leukotriener och andra ämnen. Dessa substanser ändrar aktiviteten hos immunceller och melanocyter. Melanocyter producerar mer melanin (hudens färgpigment), som överförs till omgivande keratinocyter (hudceller). Detta kallas epidermal hypermelanosis.

En annan orsak är dermal hypermelanosis, en djupare pigmentering som uppstår när inflammationen stör tillväxtlagret (botten av epidermis), som gör att melaninpigment frigörs in i papillära dermis (den övre delen av dermis). Pigmentet kan fångas av stora immunceller som kallas vävnadsmakrofager.

Källor:

PostInflammatorisk Hyperpigmentering (PIH) och Hypopigmentering

http://www.dermnetnz.org/colour/postinflammatory-pigmentation.html

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.