AcneBehandlingar » Ta bort acneärr med dermaroller

Ta bort acneärr med dermaroller

En av de få effektiva metoderna för att behandla acneärr är användning av en så kallad dermaroller. Själva metoden kallas däremot för micro needling eller i medicinska termer för ”collagen induction therapy”.

Metoden går ut på att man med hjälp av en liten ”apparat” som kallas för dermaroller skapar tusenstals mikroskopiskt små hål eller ”tunnlar” in i huden. En dermaroller har några hundra nålar som är mellan 0,2 och 3mm långa (exakt hur många och hur långa beror på modellen) som man rullar över huden och detta skapar dessa små hål. Eftersom det bildas tusentals små skador i huden så stimuleras hudens läkningsprocess. Detta gör att det bildas kollagen och elastin, och i längden ny frisk normal hud.

Förutom att metoden direkt stimulerar ny hud att bildas så gör den att läkemedel och andra aktiva ingredienser bättre tränger in i och absorberas av huden. Detta gör att effektiva medel för att stimulera nybildningen av frisk hud blir ännu effektivare. Exempel på effektiva ämnen är retinoider (A-vitaminsyra), C-vitamin, samt AHA och PHA syror.

Andra webbsidor om Dermarollers (Referenser)

Wikipedia: Collagen induction therapy
Mycket nyttig information på Wikipedia

http://dermaroller.nu/acnearr/. Sammanfattning av studier om dermaroller mot akneärr. På sidan finns väldigt mycket information om microneedling.

Följande är vetenskapliga studier om hur effektiv en dermaroller kan vara mot bland annat acne ärr:

Majid I (January 2009). ”Microneedling therapy in atrophic facial scars: an objective assessment”. J Cutan Aesthet Surg 2 (1): 26–30.

Doddaballapur S (July 2009). ”Microneedling with dermaroller”. J Cutan Aesthet Surg 2 (2): 110–1.

Sharad J. ”Combination of microneedling and glycolic acid peels for the treatment of acne scars in dark skin.” J Cosmet Dermatol. 2011 Dec;10(4):317-23.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.