AcneBehandlingar » Kollagen

Kollagen

Kollagen är bland allmänheten främst känt som ett ämne i huden som motverkar rynkor. Kosmetikaföretag påpekar ofta sina produkters förmåga att stimulera kollagenproduktionen för att motverka rynkor. Men vad är egentligen kollagen?

Kollagen är en grupp naturligt förekommande proteiner som finns i djur, speciellt i kött och bindväv i däggdjur. Det är det huvudsakliga ämnet i bindväv och den vanligaste proteinen i däggdjur, och utgör ca 25 % till 35 % av allt protein i kroppen. Kollagen i form av avlånga fibriller, återfinns främst i bindväv så som senor, ligament och hud.

Kortisol (hydrokortison)

Kortisol eller hydrokortison är en steroid hormon, som kroppen bildar extra mycket vid stress. Hydrokortison används även i en del mjukgörande och anti-inflammatoriska krämer. Kortisol både hämmar kollagenproduktionen och bryter ner kollagen till aminosyror (det bryter även ner muskler och andra vävnader i kroppen), du bör därför i största möjliga mån undvika att använda krämer med hydrokortison i ansiktet, och försök leva ett stressfritt liv för att hålla kroppens egen tillverkning av kortisol på en bra nivå.  Mängden kortisol i kroppen har visat sig ha en negativ korrelation med zink, vilket betyder att ett högt intag av zink kan sänka mängden kortisol i kroppen. Koffein har visat sig öka kroppens produktion av kortisol, för att undvika förhöjda kortisolnivåer bör du därför undvika intag av koffein i alla dess former; kaffe, rena koffeintillskott, träningstillskott innehållandes koffein m.m.

Kollagenas

Kollagenas bör absolut inte förväxlas med kollagen. Det är nämligen en grupp enzymer som kan bryta ned kollagen. Varhelst du läser om ämnen och dylikt som kan stimulera bildning av kollagens så måste du alltså vara medveten om att du vill minimera bildningen av kollagenas om du vill behålla ung och rynkfri hy. UV-ljus är känt för att stimulera kollagenas och orsaka åldrande och rynkbildande av huden. UV-ljus bryter alltså ned kollagenet i huden genom dess stimulering av kollagenas.

Tretinoin (A vitamin)

A-vitamin derivatet tretinoin (som finns i bl.a. läkemedlet mot acne aberela) har bevisats stimulera kollagenproduktionen. Dess förmåga att stimulera kollagenproduktionen bidrar vid långvarig användning till reducering av rynkor och fina linjer samt motverkar bildningen av nya rynkor och fina linjer.

C Vitamin (L-askorbinsyra eller L ascorbic acid 2-phosphate)

C Vitamin derivatet L-askorbinsyra har i flera studier bevisats öka kollagenproduktionen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.